Palermon maalaisleipä



Tämän reseptin löysin Skyhorse Publishingin Swedish breads and pastries -kirjasta. Kirja on siinä mielessä hassu että se sisältää pääosin ihan muunmaalaisia, kuin ruotsalaisia reseptejä. Tämä palermon leipä on italialainen ja se oli kuvassa niin mahtavan näköinen, että minun oli pakko kokeilla sitä. Kirja ei ole suomalainen, joten jouduin hieman muokkaamaan reseptiä suomalaisiin jauhoihin ja tuorehiivalle sopivaksi.

Maultaan tämä on hyvin mieto ja rakenteeltaan hieno. Kuori on ihanan rapsakka. Ja ulkonäkö tosiaan ihan mieletön.

Aikaa tämän tekemiseen menee paljon, joten jos tätä aikoo päivällisen yhteydessä tarjota, tekeminen kannattaa aloittaa jo aamulla.

Juuri:
1/3 hiiva
5dl lämmintä vettä
7dl durumjauhoja

Taikina
1 muna
2/3 hiivaa
8dl hiivaleipäjauhoja
½dl oliiviöljyä
1rkl suolaa
1dl lämmintä vettä

Murenna juuren hiiva lämpimään veteen ja vispaa sekaisin.

Sekoita joukkoon jauho ja vaivaa hetki. Laita liinan alle tekeytymään kolmeksi tunniksi.

Tee sitten taikina. Murenna munan joukkoon hiiva ja sekoita tasaiseksi.

Mittaa jauhot suureen kulhoon ja kaada muna niiden joukkoon.
Kaada sitten sekaan aikaisemmin tehty juuri.

sekoita tasaiseksi taikinaksi ja vaivaa 15 minuuttia. Taikina on tosi tiukkaa ja vaivaaminen on haastavaa, mutta koska durum-jauhoissa ei ole sitkoa tämä on erittäin tärkeää.

Lisää sitten öljy, vesi ja suola.

Ja sekoita tasaiseksi ja vaivaa 10 minuuttia.

Anna kohota tunti. Painele taikinasta ilmat pois
ja taittele ensin kolmin kerroin pötköksi

ja sitten pötkö kolmin kerroin neliöksi.


Voitele kulho öljyllä ja laita taikina sinne ylösalaisin kohoamaan tunniksi.


Nosta taikina durum-jauhotetulle työtasolle, leikkaa kahtia.


Muotoile puoliskosta pitkä pötkylä

ja väännä siitä spiraali. Paina pötkylän pää lituskaksi

Taita lituska leivän alle.

Muotoile toinen puolisko taikinasta samalla tavalla. Nosta leivät leivinliinalle, jolle on ripoteltu reilusti durum-jauhoja. Ripottele leipien pinnalle durum-jauhoja.


Peittele leivinliinalla ja anna kohota tunnin ajan.

Laita pizzakivi uuniin ja uunin pohjalle kippo vettä. Lämmitä uuni 250 asteeseen.

Nosta leivät varovasti pizzakivelle, laske uunin lämpötila 200 asteeseen ja paista leipiä tunti.