Sitruunakakku


Kaverini halusi häihinsä raikkaan kakun. Vadelmakakut minua on jo alkanut kyllästyttää joten päädyin sitruunaan. Tein tästä viikkoa aikasemmin testiversion töihin kun sitruuna ei ole minulle loppujen lopuksi niin tuttu raaka-aine että luottaisin kokeiluni onnistumiseen.Yllättäen muuteltavaa reseptissä ei ollut ja tällä mentiin.
Tästä reseptistä tulevan kakun voi tehdä normaaliin 25cm halkaisijan kakkuvuokaan. Tämä on koristelematon versio. Itse laitoin kakun päälle sokerimassakuorrutuksen.
Tästä tuli kiireessä otettua vähän vähänlaisesti kuvia.

Kakkupohja:
185g voita
2rkl rypsiöljyä
3 munaa
4½dl vehnäjauhoja
1½tl leivinjauhetta
1rkl vaniljasokeria
1dl maitoa
0,75dl piimää

Sitruunatahna:
100g voita
3 munaa
2dl sokeria
1½dl sitruunamehua (n.2½sitruunaa)
½tl raastettua sitruunan kuorta
1liivatelehti
tilkka sitruunamehua

Tuorejuustotäyte:
3 valkuaista
2dl kuohukermaa
1dl sokeria
400g tuorejuustoa
1½rkl vaniljasokeria
1½rkl limoncelloa
1rkl sitruunamehua
3 liivatelehteä

Ensin kannattaa tehdä sitruunatahna.Sen voi tehdä vaikka edellisenä päivänä valmiiksi, sillä se säilyy jääkaapissa viikkoja. Sulata sitruunatahnan voi.

Laita vesihaudekattilaan vettä sopiva määrä ja haudeosa, veden päälle kuumenemaan. Veden pitää olla kiehuvaa ennen kuin massan voi haudeosaan laittaa.

Vaahdota munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää sitruunamehu, sitruunan kuori ja jäähtynyt voisula.

Kaada haudekattilaan ja vispaa kokoajan kunnes massa sakenee.
Laita kylmään.

Tee sitten kakkupohja. Tämänkin voi tehdä edellisenä päivänä valmiiksi.
Voitele ensin kakkuvuoan reunat ja korppujauhota ne. Laita pohjalle vielä leivinpaperi.

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.

Vatkaa voi ja öljy tasaiseksi. Lisää sokeri ja vatkaa kuohkeaksi.

Lisää sen jälkeen munat yksitellen. Vatkaa samalla kokoajan.

Sekoita kuivat aineet keskenään ja piimä ja maito keskenään.
Lisää kuivia aineita ja nesteitä vuorotellen taikinaa ja sekoita kokoajan.


Kaada taikina vuokaan, levitä huolellisesti. Kakkutaikina kannattaa yrittää jättää keskeltä hieman ohuemmaksi kuin reunoilta. Paista n. 55 minuuttia. Anna kakkupohjan jäähtyä.

Kun on kakun täyttämisen aika, laita kaikki liivatelehdet kylmään veteen.

Eroittele juustotäytteen munista valkuaiset ja vatkaa ne vaahdoksi.

Vatkaa myös kerma ja sokeri vaahdoksi.

Vatkaa tuorejuusto pehmeäksi ja lisää sen joukkoon limoncello. Sen jälkeen kermavaahto ja sitten hyvin varovasti sekoittaen valkuaisvaahto.

Laita sitruunamehu kattilaan ja liotetut (3kpl) liivatelehdet sinne. Sulata liivatelehdet.
Ota pieni määrä juustotäytettä erikseen ja sekoita sulaneet liivatelehdet siihen. Sekoita ne sitten juustotäytteeseen.

Purista vielä tilkka sitruunamehua kattilan pohjalle ja laita sitruunatahnan liivatelehti kattilaan sulamaan ja sekoita se samalla tavalla sitruunatahnaan.

Leikkaa kakupohja kahteen kerrokseen (tasoittele tarvittaessa) ja laita pohja irtopohjavuoan pohjalle.

Levitä puolet juustotäytteestä pohjan päälle ja sitten varovasti puolet sitruunatahnasta päälle.

Nosta toinen kakkukerros varovasti päälle ja laita sitten loput täytteet.

Jos koristelet kakun sokerimassalla, anna sen olla kylmässä muutama tunti ennen koristelua. Kakku kannattaa tarjoilla vasta seuraavana päivänä, jotta neste tasoittuu.