Ihanan mausteiset joulupiparkakut


Minulle koko joulun tärkein asia on joulupiparien leipominen. Pelkkä maustepohjan keittäminen on jo merkki joulusta.Yleensä teen piparit jo marraskuussa. Sen jälkeen aloitan joululahjojen metsästyksen.

Pipareista olen aina leiponut maustesia. Kun olin pieni lapsi, meillä oli pieni jouluruokalehti, jossa oli vähän tämän tyylinen pipariohje. Tein sillä ohjeella aina piparit. Se resepti on pitkälti määrittänyt sen millaisia joulupiparien mielestäni pitää olla. Tuo lehti on kauan aikaa sitten jäänyt unholaan, ja sen jälkeen olen tehnyt piparit tuntuman mukaan. Muutama vuosi sitten minulta alettiin pyytämään reseptiä, joten päätin kirjoittaa sen ylös.

Tarvitset:
3dl siirappia
3dl sokeria
400g margariinia
5tl kanelia
5tl inkivääriä
5tl neilikkaa
4tl pomeranssin kuorta
3/4tl maustepippuria
3 munaa
1/4tl suolaa
3tl soodaa
15dl vehnäjauhoja


Laita siirappi, sokeri, margariini ja mausteet kattilaan ja sulata. Laita viileään (esim ulos) jäätymään kannen alla.

Kun mausteseos on jäähtynyt, sekoita suola ja sooda vehnäjauhoihin. Lisää mausteseokseen puolet jauhoista ja sekoita. Lisää munat ja sekoita Lisää loput jauhot ja sekoita hyvin.

Laita taikina viileään ja jatka vasta seuravana päivänä

Ota taikinaa aina vähän kerrallaan viileästä ja kaulitse siitä haluamasi paksuinen levy. Yritä käyttää mahdollisimman vähän jauhoja. Paina muotilla pipareita ja nosta pellille leivinpaperin päälle.Paista piparit 175 asteessa. Paistoaika riippuu paljon piparien paksuudesta. Minä leivoin paksuja pipareita ja paistoin 5 minuuttia.