Moussaka


Rakastan munakoisoa ja niin myös moussakaa, ja melkein kaikkea muutekin missä munakoisoa on. Nyt kun mieheni oli työmatkalla, päätin useamman vuoden jälkeen tehdä taas moussakaa. Moussaka on simppeli ruoka, mutta sen valmisteluun menee kyllä aikaa. Hyvä puoli moussakan teossa on se, että munakoisot ja kastikkeet voi valmistella etukäteen ja laittaa vuoan uuniin kun vieraat saapuvat. Näin ei tarvitse kyhjöttää keittiössä kun on vieraita paikalla.

Suomessa olen työpaikkaruokaloissa syönyt moussakaa, jossa on perunaa. Kreikassa olen syönyt sitä ilman perunaa, ja itsekin teen aina perunattoman version. Tämä resepti pohjautuu kreikasta ostetun keittokirjan reseptiin - pienin muutoksin.

Tavitset:
3 munakoisoa
suolaa
2dl vehnäjauhoja
oliiviöljyä (aika paljon)
75g parmesaania

Jauhelihakastikkeeseen:
2rkl oliiviöljyä
2 sipulia
2 valkosipulin kynttäuhelihaa
400g lampaan tai naudan jauhelihaa
1 laakerin lehti
2 tomaattia
suolaa ja pippuria

Béchamel-kastikkeeseen:
1½dl oliiviöljyä
2dl vehnäjauhoja
1l maitoa
2 munaa
100g parmesaania
pippuria ja suolaa
pari ripausta muskottipähkinää

Munakoison kuoret ovat hyviä, mutta niissä on nikotiinia. Jos tarjoilet tätä ruokaa lapsille, suosittelisin siis kuorimaan munakoisot. Meillä tätä söi myös 1-vuotias tyttöni, joten minä kuorin ne nyt. Jos tekisin vain aikuisille, en kuorisi.

Kuorit munakoisot tai et, viipaloi ne n. 7mm paksuiksi siivuiksi ja laita kylmään suolaveteen likoamaan. Tämä poistaa kitkeryyttä. Anna niden liota tunti samalla kun valmistelet kastikkeita.

Pilko jauhelihakastikkeen sipuli ja valkosipuli, laita öljy pannulle ja kuullota sipuleita hetki. Lisää jauheliha ja ruskista.

Silppua tomaatti tosi pieneksi, lisää se ja loput ainekset jauhelihan joukkoon ja hauduta kannen alla tunti.

Sekoita Béchamel-kastikkeen oliiviöljy ja vehnäjauhot vispilällä kattilassa. Kiehauta ja lisäämaitoa tilkka kerallaan kokoajan vispaten. Lisää munat ja raasta parmesaani joukkoon.

Kuivaa sitten munakoisoviipaleet talouspaperiin tai keittiöliinaan.

Kuorruta ne vehnäjauhoilla. Kätevä tapa tehdä tämä on laittaa vehnäjauhot isoon pakastusrasiaan, laittaa pannulle mahtuva määrä munakoisoviipaleita astiaan ja ravistella niin että jauhoa on joka kohdassa viipaleita.

Paista munakoisot pannulla oliiviöljyssä ruskeiksi ja pehmeksi. Öljyä ne imevät paljon. Siivuja kannattaa painella paistinlastalla paiston aikana littanammaksi, niin öljyä ei uppoa niihin ihan niin paljon.

Lado kerros paistettuja munakoisoja uunivuoan pohjalle, ripoittele niiden päälle hieman suolaa.
Ripottele munakoisokerroksen päälle jauhelihakastiketta. Lisää uusi munakoisokerros, suolaa ja sitten taas jauhelihakastiketta. Yritä jakaa munakoisot ja kastikkeet niin että kerroksia riittää vuoron perään. Tein moussakan lasagne-vuokaan, ja minulle riitti 4 munakoisokerrosta, eli laitoin aina 1/4 jauhelihakastikkeesta kerrokseen.

Kun kaikki munakoiso- ja jauhelihakastike-kerrokset on vuoassa, kaada béchamel-kastike päälle ja levitä tasaiseksi.

Raasta pinnalle parmesaani.

Paista 225 asteessa 25 min.